Kalina na Costa del Sol



Lorem ipsum dolor sit amet 8. 11. 2019 07:43

Žiaci a učitelia Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi mali v školskom roku 2019/2020 možnosť zúčastniť sa odbornej stáže pod názvom „Kuchyňa Andalúzie – nadobúdanie nových kompetencií“, ktorá bola v rámci projektu Erasmus plus financovaná zo zdrojov Európskej únie.

V termíne od 2. septembra 2019 do 1. októbra 2019  pracovali žiaci a učitelia v španielskom meste Malaga, ktoré je súčasťou tursiticky známej oblasti Costa del Sol. Do projektu bolo zapojených 28 žiakov a 6 pedagogických zamestnancov, ktorí počas mesiaca september pôsobili v reštauračných zariadeniach renomovanej gastronomickej siete GrupoLa Reserva a Bar Ispaῆa. 

Počas praxe prišli do kontaktu s čerstvými surovinami mora ako sú ryby, krevety, kalmáre, chobotnice, slávky, mušle a iné a získali odborné vedomosti a zručnosti spojené s ich prípravou a odborným servírovaním.
Žiaci aj učitelia po ukončení stáže obdržali od jednotlivých reštaurácií Certifikát o absolvovaní stáže a škola im zabezpečila vydanie dokumentu Europass mobility, ktorý má medzinárodnú platnosť a potvrdzuje všetky  získané vedomosti a zručnosti.
Pobyt však nebol iba pracovný. Súčasťou podujatia boli aj kultúrne aktivity zamerané na poznávanie španielskej geografie, histórie či kultúry. Žiaci absolvovali výlet do prírodnej rezervácie Camito del Rey, plavbu po mori na kajakoch, navštívili turistické „Biele mesto“ Mijas s degustáciou najlepších andalúzskych vín, jazdu na segwayoch, návštevu netradičnej bio ZOO, futbalový zápas domáceho klubu Malaga CF či výlet na britský Gibraltár. Samozrejmosťou bol aj voľný čas, kedy mali všetci možnosť vyskúšať stále teplé more a vyhriate pláže Malagy.
Za veľký prínos stáže považujeme aj to, že účastníci si mali možnosť vyskúšať život v inej krajine, v multikultúrnom  prostredí a zároveň sa popri práci zdokonaliť v komunikácii v cudzom jazyku.
Libor Mokrý, sprevádzajúca osoba

Získali sme množstvo nových skúseností: od práce v kuchyni, kde sme sa učili pripravovať tradičné španielske jedlá, správne čistiť a pripravovať ryby a morské plody. V obsluhe sme sa venovali novým technikám obsluhovania hostí, zaoberali sa prípravou tradičných španielskych nápojov ako je Sangria, Tinto de verano.
Kristína Minářová, žiačka III.K

Počas pobytu sme sa oboznámili s najznámejšími pokrmami v Andalúzii, s prípravou rôznych rýb a darov mora, od ich kuchynskej predprípravy až po tepelnú úpravu a servírovanie hosťovi. Zamestnanci reštaurácií kde sme stážovali, nám ukázali prácu s uvedenými produktmi mora v kombinácii so zeleninou, ale aj prípravu iných jedál španielskej kuchyne. Cieľ našej stáže bol splnený, nadobudli sme nové vedomosti a zručnosti a nakoľko sme mali možnosť pomôcť pri príprave typickej paelly a sangrie, náš cieľ sme ešte upevnili a rozšírili.
Náš pobyt bol zároveň aj poznávací, pretože sme absolvovali výlet na Gibraltar, do bieleho mesta Mijas, spoznali mesto Malaga a jeho okolie a získali certifikát o absolvovaní stáže. Poznatky zo stáže prenesieme do praxe či už prednáškou a prezentáciou kolegom a žiakom alebo začlenením rybieho pokrmu do cvičného banketu, ale aj do španielskeho menu v školskej jedálni a prípravou paelly a sangrie počas dňa otvorených dverí v našej škole.
Mgr. Katarína Bajánová, učiteľ

V reštauráciách, kde sme praxovali, bol veľmi odborný a príjemný personál, ktorý nám hneď všetko vysvetlil a prijal nás medzi nich. Mesiac v Španielsku som si veľmi užila, páčil sa mi ich štýl života, mentalita a zvyky. Hodnotím to ako skvelú skúsenosť a som vďačná, že som sa mohla uvedeného projektu zúčastniť.
Simona Tkáčová, žiačka IV.L


Info servis

Blížiace sa podujatia

  • 4. 6. - 26. 6. 2020

    DVAJA

Kalendár podujatí

Pohotovostná lekáreň

Rozpis nie je k dispozícii.

NAŠI PARTNERI


Mediálni partneri